Skip to main content

Dit is het originele bericht

Er zijn heel veel berichten over Corona. De meeste gaan over het gevoel of de vragen die er mee samenhangen: onzekerheid, onverschilligheid of optimisme. Hoe doen we het met de kinderen de hele dag thuis? Komt er een lockdown? Moeten we gaan hamsteren? Maar er zijn ook cijfers. Over het aantal nieuw vastgestelde besmettingen, de mensen die op de IC komen, het aantal doden of een vergelijking met Italië. En dan nu ‘de groeifactor‘.

Wat is dan ‘de groeifactor’? Jan heeft het me uitgelegd: 

Als er gisteren in totaal 13000 besmettingen waren en eergisteren waren het er 10000 dan was de groeifactor toen 1.3. Als er dan vandaag 15600 besmettingen zijn t.o.v. die 13000 van gisteren dan is nu de groeifactor 1.2

Jan heeft die groeifactor van dag tot dag in een tabel gezet en dan zie je dat de groeifactor geleidelijk kleiner wordt. Dat wil zeggen dat het totale aantal besmet-tingen wel stijgt maar dat dat langzaam minder wordt.

Je kunt in de tabel ook zien dat dat nooit via een mooie rechte lijn verloopt, er zijn vaak uitschieters naar boven of onder. Maar gemiddeld daalt de groeifactor.

 

Dat is wat je graag ziet, liefst tot op het punt dat de groeifactor 1.0 is, dat wil zeggen dat er geen nieuwe besmettingen bij komen. Omdat de lijn langzaam daalt mag je voorzichtig optimistisch zijn, maar een voorspelling wanneer de groeifactor 1.0 wordt is er niet!

Nog een paar ‘maren’:

  • Dit gaat over de besmettingen die vastgesteld zijn, er zijn ook besmettingen die nog niet vastgesteld.
  • Op het moment dat er meer getest gaat worden zal je hoogstwaarschijnlijk weer een sterke stijging van het aantal vastgestelde besmettingen zien.

P.S. Jan vond het feit dat ik niet wist wat de groeifactor was “een gebrek aan mijn opvoeding” . Ik kan goed leven met dat gebrek.

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200326_42771561/gaat-het-slechter-of-beter-met-de-corona-epidemie-de-groeifactor-geeft-het-antwoord?utm_source=google&utm_medium=organic

 

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel