Skip to main content

Als je aan een gemiddelde puber vraagt “Weet je wat Omegle? is” beginnen ze te grijnzen en te giechelen. In de kleine lettertjes onderaan de website staat dat je minimaal 13 jaar moet zijn en als je onder de 18 bent toestemming moet vragen aan je ouders. Nu is met één klik een account aangemaakt en de toestemming gegeven (door de jongeren zelf!). Sommige jongeren vinden het spannend en grappig om hier een keertje naar te kijken en samen heel hard te lachen.

Maar er is ook een deel dat verder gaat. Die gaan zelf ook uit de kleren gaan en masturberen.

De vraag is of het heel erg is dat ze een site met ‘vieze plaatjes’ opzoeken; je lichaam ontwikkelt, je krijgt belangstelling voor seks en gaat op zoek. Dat is van alle tijden. Zo zijn wij ouders ook begonnen. Ik mocht ook geen ‘vieze boekjes’, maar ik had ze wel.

Het verschil met de boekjes is vooral dat er misschien een webcam aanstaat. Je kan die aanzetten of uitlaten. Als je hem aanzet dan is er de keuze of je zelf ook uit de kleren gaat en misschien ook ‘met jezelf gaat spelen’ of niet. Dat een ander dat ziet is misschien ook nog niet eens heel erg. Maar hier komt het gevaar om de hoek kijken van chantage (sextortion); word je afgeperst met beelden die stiekem opgenomen worden. Het kan ook zijn dat er op de site kinderlokkers actief contact gaan zoeken die zich als iemand anders voordoen (grooming). Je kan je wel voorstellen dat Omegle een site is waar ook dit soort mensen zich graag ophoudt.

Je kan een paar dingen doen als ouder:

  1. Het verbieden. Dan moet je het ook controleren, anders weet je nog niets. De vraag is of ze zich er dan aan houden of ‘illegaal’ gaan kijken. Als je kijkt naar de risico’s dan is het maar de vraag of dit handig en haalbaar is. Onder ons gezegd en gezwegen als ze maar niet uit de kleren gaan met de camera aan of ingaan op afspraakjes met iemand die ze helemaal niet kennen.
  2. Los van de vraag of je kind op deze site zit kan je sowieso de gevaren van het gebruik van de webcam en afspreken met onbekenden die hierboven genoemd worden bespreken met je kind.
  3. Het is ook sowieso belangrijk dat je met je kind praat over hun interresses, wat ze zoal tegenkomen op internet, waar hun vriendjes mee bezig zijn. Dan is de stap om naar je te komen bij vragen of problemen ook minder groot.

Nadine de Koning

Nadine de Koning is al 9 jaar werkzaam bij het Welzijnskwartier als jongerenwerker in diverse jongerencentra. Als ambulant jongerenwerker zoekt zij ook de jongeren op straat op. Daar probeert Nadine inzicht te krijgen wat jongeren bezighoudt en geeft zij informatie en advies. Ook voorlichtingen en trainingen geven is een onderdeel van haar werk. Voor het project Shitzooi heeft Nadine samen met de politie, Sociaal en Halt de prestigieuze Hein Roethof prijs gewonnen.

Neem contact op met Nadine