Pubers en Slapen
Kost het u vaak moeite om uw puber naar bed te krijgen? En als ze dan op bed liggen slapen ze dan wel? Als ze niet in slaap komen is dat dan opstandigheid of is er iets anders aan de hand? Hoe belangrijk is slapen eigenlijk? Heeft het gebruik van ‘schermpjes’ invloed op het slapen?
Naar bed gaan en slapen is één van die strijdpunten die met de pubertijd komen. Zoals ook onhandigheid, overal rommel laten liggen, emotioneel reageren en zo kunnen we nog wel een heel rijtje noemen.
Het lijkt sterk op opstandigheid maar er is ook iets anders aan de hand: tijdens de puberteit verandert het slaapritme van pubers. In de hersenen wordt de stof melatonine steeds later aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat we slaperig worden. Daarom worden pubers pas laat op de avond moe.
Maar tegelijkertijd hebben ze extra veel slaap nodig, om alle veranderingen van de pubertijd te kunnen verwerken. In de pubertijd moeten ze ongeveer 9 uur per nacht slapen om goed te functioneren, en om lichamelijk, geestelijk en qua leervermogen gezond te zijn.
Het is verstandig om je puber ertoe aan te zetten om voldoende te slapen. Tips:
-
Leg uit dat genoeg slaap belangrijk blijft. Als je genoeg slaapt, voel je je beter. Je kunt je beter concentreren op school. Het is goed voor de groei. En je krijgt er een goed humeur van.
-
Help je kind om vaste gewoontes vol te houden. Zoals elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan. Spullen voor morgen klaar leggen en daarna uitkleden, tandenpoetsen, enzovoorts.
-
Zorg ervoor dat je puber voldoende beweegt. Je kind kan ’s nachts beter slapen als het regelmatig naar buiten gaat en beweegt.
-
Laat je kind een uur voor het slapen gaan geen inspannende dingen doen, zoals huiswerk maken of een beeldscherm gebruiken (telefoon, computer, tablet of gamen). Dat verstoort de aanmaak van melatonine.
-
Veel beeldschermen hebben een 'Night Shift/Bedtijd'-functie. Door die functie wordt het witte en blauwe licht gefilterd en zijn de kleuren op het scherm warmer. Dat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Maar dit blijft een lapmiddel!
-
Laat je kind 's avonds geen koffie, cola, ice-tea, energiedrank of andere cafeïne-houdende dranken drinken.
-
Vanaf een jaar of 15 wordt het moeilijker om deze tips uit te voeren. Pubers willen dan zelf beslissen wat ze doen en hoe laat ze gaan slapen. Het is niet handig om ze zelf te laten bepalen wanneer het bedtijd is. De meeste kinderen gaan uit zichzelf te laat naar bed. Ook omdat onder pubers laat naar bed gaan en 'moe zijn' stoer is.
-
Uitslapen in het weekend heeft wel nut maar is niet voldoende om te weinig slaap doordeweeks in te halen.
P.S. En als u het zelf eens flink zat bent doet u zelf ook een lekker tukkie, of in moderne terminologie een power-nap! ☺
Pel van Hattum
Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."