Minderjarigen met alcohol worden steeds vaker gepakt
Dat blijkt uit cijfers die BNR op heeft gevraagd bij bureau Halt. Het komt zelfs voor dat de inspecteur zelf op pad gaat met blaasapparatuur. Het totaal aantal jongeren dat dit jaar al naar Halt is verwezen zijn er bijna net zoveel als in heel 2018.
Vergeleken met 2014, het jaar dat de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar werd opgetrokken, is het aantal Halt-gangers zelfs tweeënhalf keer zo groot geworden. Gemeentes pakken naast de horeca namelijk steeds vaker ook de tieners zelf aan. Werden in 2014 nog 256 jongeren naar Halt gestuurd, vorig jaar waren dat er 698 en voor dit jaar staat de teller al op 634.
Directeur Wim van Dalen van Nederlands Instituut AlcoholbeleidStichting STAP laat aan BNR weten dat ook naar de rol van verstrekkers belangrijk is: 'Het is goed om te kijken wat verstrekkers doen. Neem evenementen: drank is ruimschoots aanwezig, is goedkoop, de grote merken zijn aanwezig - het wordt jongeren ook wel heel makkelijk gemaakt, ze worden bijna uitgenodigd om te drinken. Sommige gemeenten vinden het gemakkelijker om jongeren aan te spreken, maar die hebben moeite om consequent de verstrekkers te observeren en aan te pakken. In sommige gemeenten is er veel verzet om de verstrekkers aan te pakken, dus pakken ze jongeren maar aan.'