Gemeente start onderzoek naar betere aanpak armoede
De gemeente Katwijk wil inwoners die in armoede leven eerder en beter helpen. “Ongeveer 4000 inwoners, waarvan 860 kinderen, in onze gemeente moeten rondkomen van een zeer klein inkomen,” vertelt wethouder Adger van Helden. “Uit onderzoek in 2016 bleek dat 15% van de volwassenen in Katwijk moeite heeft om rond te komen. Daardoor kunnen deze mensen niet goed meedoen in onze samenleving. En dat vinden we in onze dorpen wel heel erg belangrijk.”
Uit recent onderzoek door de Rekenkamer bleek dat de schuldhulpverlening goed georganiseerd is maar dat mensen in armoede vooral sneller de weg naar hulp moeten weten te vinden. Van Helden: “We willen komen tot een samenhangende aanpak die ervoor zorgt dat de inwoners die het nodig hebben in een vroeg stadium in beeld zijn, worden bereikt en goed worden geholpen, waardoor verergering van de problemen wordt voorkomen.”
Startnotitie Aanpak Armoede
Het college heeft dinsdag 31 maart besloten om onderzoek te doen naar de uitvoering van het armoedebeleid. Eerdere voorstellen van de gemeenteraad worden ook meegenomen in het onderzoek. Zo vroegen zij of het mogelijk is het armoedebeleid uit te breiden met verschillende pakketten/fondsen. In de Startnotitie Aanpak Armoede wordt een voorstel gedaan voor de inrichting van het proces dat moet leiden tot een laagdrempelige, effectieve en passende uitvoering van het armoedebeleid van de gemeente Katwijk. Het resultaat wordt bereikt door samen met maatschappelijke organisaties, wijkteams, scholen, diaconieën, inwoners (ervaringsdeskundigen en kinderen), huisartsen, verzekeringen, energieleveranciers, belangenbehartigers en de woningcorporatie het huidige armoedebeleid en de uitvoering ervan onder de loep te nemen en te komen tot een samenhangende aanpak.
Nieuwe aanpak in 2021
Een integrale preventieve aanpak van armoede vindt het college belangrijk. “Leven in armoede heeft grote gevolgen,” stelt wethouder Van Helden. “Door een gebrek aan geld kunnen mensen niet actief meedoen in de samenleving. Er is dan geen geld om mee te doen aan activiteiten. Ook kan armoede een grote impact hebben op de gezondheid en welzijn van volwassenen en kinderen.” De nieuwe aanpak moet ook invulling geven aan de opgaven van de Maatschappelijke Agenda. Daarin streven we ernaar dat alle inwoners deel kunnen nemen en bijdragen aan de maatschappij. Ook inwoners die niet voldoende inkomen hebben om mee te kunnen doen. In het najaar moeten de resultaten van het onderzoek bekend zijn zodat de nieuwe aanpak in 2021 kan starten.