Skip to main content

Als je weet wie je bent en wat je wel en niet wilt, dan weet je ook waar je grenzen liggen. En over die grenzen en hoe anderen daarover heen kunnen gaan, gaat het de laatste weken volop. De kranten, de sociale media, de tv: het nieuws staat er bol van. Eerst over hoe mis ging bij The Voice en vervolgens over hoe het misgaat op ongeveer iedere werkplek en opleiding die je kunt bedenken.

Dan denk je misschien: ‘Voor het respectvol omgaan tussen 2 mensen heb je ze alle twee nodig.’ Dat is waar, je bent voor een deel afhankelijk van die ander. Tegelijkertijd kun je die ander niet veranderen. Waar je wel invloed op hebt is je eigen reactie. Wat vind je oké en wat niet? Hoe reageer je wanneer iemand over jouw grenzen heen gaat? Bedenk dus goed wie je bent, wat je wel en niet wilt en hoe je op de ander reageert. En denk er dan bij: ‘Ik ben het waard!’

De puberteit is voor elke jongere een tijd van zoeken naar wie je bent en vanuit welke waarden je leeft. Dat maakt het ook een onzekere tijd. Ga daarom het gesprek aan met je kind, zodat je hem/haar mee kunt geven dat hij/zij waardevol is en je je kind de ruimte kunt geven om te bedenken wat hij/zij belangrijk vindt als het gaat om liefde en seks. Zo weet je kind dat die beslissing dus niet aan de ander is! 

Het is ook vooral heel belangrijk dat ze (al van tevoren!) weten dat ze bij jou als ouder aan kunnen kloppen als hen iets overkomt waar ze zich niet prettig bij voelen. 

Dat is voor jou als ouder, en voor je puber, misschien geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, maar het is wel heel belangrijk. Opdat ze er plezier aan beleven en niet beschadigd raken.

En nu … rond de tafel! En succes! (en doen hoor!)

Om de week van de liefde ook in het onderwijs aandacht te geven is aan alle scholen informatie toegestuurd en kunnen ze zich verder informeren op https://seksuelevorming.nl/onderwerpen/week-van-de-liefde/

Als je je vereniging, festival of café veiliger wilt maken: https://benjeoke.nl/hierishetoke

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel