Skip to main content

Het gaat hierbij om zogenoemde 'random chat apps' waarbij gebruikers willekeurig aan elkaar gekoppeld worden en met elkaar kunnen chatten. De onderzoekers namen de apps Monkey, Yubo (KinderTinder), Chatlive, Chat for Strangers, Skout en Holla onder de loep. Deze apps zijn ook in de Nederlandse App Store verkrijgbaar.

The Washington Post onderzocht in totaal 130.000 recensies in de App Store. Bij de videochatapp ChatLive werd bij 19 procent van de reviews melding gemaakt van ongewenst seksueel gedrag. De leeftijd van de recensenten wordt in de App Store niet weergegeven, maar meerdere gebruikers gaven in hun recensie aan minderjarig te zijn.

Het is goed om samen met je kind te praten over sociale media. Hierdoor word je zelf wijzer en ontdek je samen met je kind ook de gevaren van sociale media.

5 tips voor het veilig gebruik van sociale media

  1. Gebruik nooit je achternaam en geef nooit je adres, woonplaats of telefoonnummer op.
  2. Zet je account op privé als je niet wilt dat iedereen jouw foto’s en filmpjes kan bekijken.
  3. Geef wel je echte leeftijd op. Sociale media netwerken kunnen dan op een gepaste manier inhoud laten zien voor hun gebruikers.
  4. Zorg voor een sterk wachtwoord zodat jouw gegevens niet in de handen komen van hackers.
  5. Help je kind bij het opzetten van een account. Zo word je er zelf handig in en verlaag je de drempel om het gesprek aan te gaan.

Vragen of opmerkingen?

Als u na het lezen van deze informatie meer wilt weten over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het Digitaal Plein Katwijk of in de Vraagbaak kijken of uw vraag misschien al gesteld is. Wij helpen u graag!

Stephan de Ridder

Stephan de Ridder is werkzaam bij Sociaal Content Creator. Bij De Zintuigfabriek begeleidt hij jongeren om hun weg te vinden op het gebied van nieuwe media en ondernemen. Als één van de producenten van het preventieprogramma Shitzooi! heeft hij de Hein Roethofprijs binnen weten te slepen.

Neem contact op met Stephan