Skip to main content

Stoppen met roken via je zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: je hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen. Er zijn wel voorwaarden. Zo moet je een behandeling krijgen bij iemand die is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar. Bekijk welke voorwaarden en vergoedingen uw zorgverzekering heeft voor hulp bij stoppen met roken op de website ikstopnu.nl.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding.

Andere manier om te stoppen

  • Wil je stoppen met roken, maak een afspraak met je huisarts of praktijkondersteuner en bespreek de mogelijkheden.
  • Informeer bij je werkgever, sommige werkgevers bieden ook hulp aan bij stoppen met roken.
  • Persoonlijke coaching: hulpverleners bij jou in de buurt 
  • Telefonische coaching: deze organisaties bieden dit 
  • Groepstraining: deze organisaties bieden dit

Apps kunnen helpen bij het stoppen met roken. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen gestopt blijven als ze professionele begeleiding zoeken en gebruik maken van nicotinevervangende middelen. Dat is de meest effectieve manier om te stoppen met roken

Download de Stoptober App

De Stoptober App helpt je om gemotiveerd te blijven. Elke dag ontvang je positieve berichten die je aanmoedigen om je stoppoging door te zetten, ook als het even minder gaat. De app biedt afleiding met filmpjes en puzzels, geeft tips om de moeilijkste momenten door te komen en beloont je voor de mijlpalen die je onderweg bereikt. Vanaf 2 september kan je je inschrijven op de website van Stoptober. Zeker de moeite waard!

Jannette Roubos

Ik ben Jannette Roubos en ik werk als wijkcoördinator bij Zorggroep Katwijk. Door mijn ruime ervaring in de gezondheidszorg heb ik ervaring met leefstijlbegeleiding. Jouw leefstijl heeft invloed op je gezondheid en hoe je in je vel zit. Bij leefstijl moet je denken aan voeding, beweging, ontspanning, slaap, gebruik van middelen en je sociale contacten. Heb je vragen hierover, dan hoor ik het graag!

Neem contact op met Jannette